Wegetariańskie leczo od Lady Kitchen

Wiosna sprzyja do jedzenia większej ilości warzyw i owoców. Pojawiają się nowalijki, ceny spadają powoli. Największym wyznawaniem są obiady. O ile śniadania i kolacje bez problemu można „obskoczyć”, tak już zrobienie obiadu który nie jest monotonny a pełen smaku, jest lekkim wyzwaniem. Dziś proponujemy wam bezmięsne leczo. Podane z ryżem stanowi fajną alternatywę dla swojego mięsnego kuzyna.

Z wiosną powstają różne postanowienia. Niektórzy się rozwodzą, biorą ślub, kupują dom albo zmieniają kolor włosów. My postanowiliśmy ograniczyć mięso. Nie przechodzimy na wegetarianizm czy weganizm, schodzimy z ilości spożywanego mięsa i zobaczymy czy dieta wegetariańska jest w tym kraju trudna do utrzymania. Wiosna sprzyja do jedzenia większej ilości warzyw i owoców. Pojawiają się nowalijki, ceny spadają powoli. Największym wyznawaniem są obiady. O ile śniadania i kolacje bez problemu można „obskoczyć”, tak już zrobienie obiadu który nie jest monotonny a pełen smaku, jest lekkim wyzwaniem. Dziś proponujemy wam bezmięsne leczo. Podane z ryżem stanowi fajną alternatywę dla swojego mięsnego kuzyna.

Do zrobienia tego lecza, dobrze jest użyć garnka z grubym dnem, żeby nie używać dużej ilości płynu i bazować tylko na tych sokach które puszczą warzywa.

 

 

Potrzebujemy

  • 4 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 1 bakłażana
  • 4 cebule
  • 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne)
  • 10 sztuk sporych pieczarek
  • łyżeczkę ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę chilli
  • 10 sztuk średnich ogórków kiszonych
  • sól, pieprz, trzy ząbki czosnku

Na dno garnka wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę i pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu warzywnego. Po tym czasie przemieszałam, dodałam pomidory, wędzoną paprykę i czosnek. Po kolejnych 15 minutach dodałam ogórki kiszone, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz gałki muszkatołowej. Leczo dostało jeszcze 10 minut kąpieli i gotowe. Wielbiciele mięsa mogą dodać boczek wędzony lub kiełbasę. Jednak taka wersja zniknęła szybko i były pytania o dokładki

 

liczba odwiedzin: 42