zGorLalka
2021-09-14
Surówka z kiszonej kapusty to niby banał, ale podrasowana surówka z kiszonej kapusty jest absolutnym jednorożcem.
zGorLalka
2021-08-24
...w okresie lata kocham pierogi z borówkami i kwaśną śmietaną...                                                         -LADY KITCHEN
zGorLalka
2021-08-18
Sezon na ogórki ...
zGorLalka
2021-07-28
Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować.                                                                             - Jiro Ono
zGorLalka
2021-06-30
Przepis na to ciasto z rabarbarem poniewierał się w moich notatkach w formie wyrwanego kawałka papieru, wywaliłabym go do kosza, gdyby nie napis: „Ciasto z rabarbarem dla debila”. Kocham ciasto z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem do kawy jest idealne…
zGorLalka
2021-06-16
Do zrobienia najlepszego sosu pomidorowego Używam odmiany lima, ze względu na małą zawartość pestek. Nie obieram pomidorów, sos będziemy miksować. Mit o tym, że skórka pomidora przyklei nam się do żołądka i umrzemy, proszę wsadzić do słoika i…
zGorLalka
2021-06-09
Dzieci kochają wszelkiego rodzaju placuszki, zresztą umówmy się, wszyscy kochają słodkie placuszki. Puszyste, z miodem, masłem lub solo. Dziś pokażę wam bezglutenową wersję placuszków, które robi się bardzo prosto i szybko.
zGorLalka
2021-05-30
Chlebek bananowy, który wam pokażę jest prosty, tak obrzydliwie prosty, że musi się udać. Przepisów na chlebek bananowy jest mnóstwo, sama czasem robię taki wypasiony, z czekoladą i on jest super.
zGorLalka
2021-05-12
Zupa bryndzowa w tej wersji powstała na skutek rozmów z moją babcią, która przypomniała sobie, że jej mama, a moja prababcia robiła to cudo dość często.
zGorLalka
2021-05-05
Wiosna to czas kiedy pojawiają się pyszne warzywa, pomidory zaczynają smakować pomidorami a nie smutkiem i tekturą, to również czas, kiedy na Podhalu pojawiają się pyszne oscypki i bryndza.
zGorLalka
2021-04-27
Nie znam osoby, która nie jadłaby bloku czekoladowego i nie chwaliła. To przysmak który z dzieciństwa pamiętają chyba wszyscy. Z biegiem czasu zmieniają się nam smaki, to co kiedyś wywoływało przyjemne burczenie w brzuszku, niekoniecznie musi…
zGorLalka
2021-04-21
Wiosna sprzyja do jedzenia większej ilości warzyw i owoców. Pojawiają się nowalijki, ceny spadają powoli. Największym wyznawaniem są obiady.
zGorLalka
2021-04-14
  Nalewka może stać latami...
zGorLalka
2021-04-07
Chlebek z ziaren i suszonych owoców jest idealnym sposobem na wyczyszczenie spiżarki z resztek mieszanek studenckich, ziaren kupowanych bo będziemy się zdrowo odżywiać, czy resztek suszonych owoców pozostałych po zrywie „będę jadła owsiankę…
zGorLalka
2021-03-31
Smoothie zrobiło się ostatnimi czasy modne. Piękne i kolorowe smootihe bowl, zwane misami mocy, dzielnie prężą się w social mediach. Jednak pocziciwe koktajle to nie tylko ładne zdjęcia.
zGorLalka
2021-03-24
Babcia mówiła, że nie ma takiej sytuacji, żeby chłop nie nadawał się do niczego. Może być przydatny do tarcia chrzanu. Gorzej jak jego przydatność, skończy się tylko na tym, bo ile można jeść chrzan?
zGorLalka
2021-03-17
Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach.
zGorLalka
2021-03-10
Zbliżają się święta, czas wypieków babek, mazurków i serników. Do wypieków przydaje się wanilia. Dziś napiszemy Wam jak powstaje wanilia, dlaczego ekstrakt waniliowy jest drogi oraz jak zrobić ekstrakt waniliowy w domu.
zGorLalka
2021-03-03
Proszę Państwa! To jest najprostsza babka świata. Babka z cyklu: wrzucić, zamieszać i upiec. No prościej się nie da. Babka ma wadę – znika szybko.
zGorLalka
2021-02-24
Od jakiegoś czasu zapanowała moda na serki robione z jogurtu, nie wiedzieć dlaczego nazwane domowymi almetkami. Tymczasem jest to serek rodem z Bliskiego Wschodu, który pięknie się przyjął w kraju nad Wisłą.
zGorLalka
2021-02-18
Ja pokażę wam sposób, w jaki gotowało się u mnie w domu. Taki jak moja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia. Prosty, pełen aromatu i smaku.