Makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem prosto od Lady Kitchen

Wiosna to czas kiedy pojawiają się pyszne warzywa, pomidory zaczynają smakować pomidorami a nie smutkiem i tekturą, to również czas, kiedy na Podhalu pojawiają się pyszne oscypki i bryndza. Kocham we wszelkich formach, we wszelkich konfiguracjach i całe lato mogłabym spędzić na jedzeniu kanapek z bryndzą i pomidorem. Jednak wszystko z biegiem czasu się nudzi i nawet ukochane składniki powszednieją. Wystarczy trochę inwencji, małe szlify i z czegoś pozornie banalnego możemy otrzymać małe dzieło sztuki.

Dziś proponujemy makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty.

Potrzebujemy:

  • opakowanie makaronu duże muszle
  • około 3 kg pomidorów dobrej jakości
  • jedną czerwoną paprykę
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
  • szklankę bulionu drobiowego
  • 3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
  • 1 jajko
  • 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony

Zaczynamy od sosu: pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Paprykę pieczemy w piekarniku „na czarno”, wsadzamy do miski, miskę przykrywamy szczelnie folią i po ostudzeniu obieramy paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory obrane i bez pestek, obraną paprykę i chwilę dusimy. Po 15 minutach dolewamy bulion i miksujemy sos blenderem. Doprawiamy solą, pieprze, szczypta cukru i odrobiną cynamonu.

Nadzienie do makaronu: szpinak przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki, odstawiamy do ostudzenia. Dowolny ser miksujemy z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodajemy szpinak. Możemy zostawić szpinak w dużych kawałkach lub – tak jak ja – zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodajemy garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Mieszamy.

Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Faszerujemy makaron surowy. Dojdzie nam bez problemu w sosie i parze, a my nie będziemy kląć faszerując miękkie muszelki. Makaron układamy na sosie. W miejsca między makaronem dolewamy sos. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zostawiamy na 20 min. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i dajemy jeszcze na 10 min do pieca. Wyciągamy i odstawiamy na 10 min, żeby lekko przestygło i masa się ściągnęła. Posypujemy ulubionymi ziołami, szczypiorkiem, rzeżuchą, kiełkami.

 

liczba odwiedzin: 57