Chlebek z ziaren i suszonych owoców od Lady Kitchen

Chlebek z ziaren i suszonych owoców jest idealnym sposobem na wyczyszczenie spiżarki z resztek mieszanek studenckich, ziaren kupowanych bo będziemy się zdrowo odżywiać, czy resztek suszonych owoców pozostałych po zrywie „będę jadła owsiankę codziennie”.

Umówmy się, no nie wszystko wychodzi i musi wychodzić. Ja też nie jestem ani zgrabna, ani bogata, mimo że obiecuje to sobie od kilku lat :D Jednak jeśli chcemy spróbować czegoś innego, przemycić trochę zdrowia, to ten chlebek sprawdzi się idealnie.

Potrzebujemy:

  • dowolne orzechy i ziarna – 2 szklanki*
  • dowolne suszone owoce, pokrojone na kawałki – 2,5 szklanki*
  • ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • startą skórkę z jednej pomarańczy
  • 1 łyżkę ekstraktu z wanilii

Nie dajemy cukru, bo owoce są wystarczająco słodkie. Jeśli lubimy, można owoce zamoczyć w rumie i po odsączeniu dodać je do chlebka. Owoce moczymy około 2h

Przygotowanie:

Keksówkę standardową wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra – dół. Owoce wsadzamy do dużej miski i mieszamy z mąką. Jak się dokładnie obtoczą w mące, dodajemy orzechy i ziarna, mieszamy.

W osobnej misce ubijamy jajka i dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając.

Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Idealne na śniadanie, z białym serem, masłem lub miodem. Mi osobiście najbardziej smakuje wersja z domowym masłem orzechowym i truskawkami.

Smacznego!

*szklanka o pojemności 250 ml

liczba odwiedzin: 43