Chlebek bananowy od Lady Kitchen

Chlebek bananowy, który wam pokażę jest prosty, tak obrzydliwie prosty, że musi się udać. Przepisów na chlebek bananowy jest mnóstwo, sama czasem robię taki wypasiony, z czekoladą i on jest super. Ten chlebek bananowy, który chce wam pokazać  składa się z czterech składników i sprawdza się doskonale jako podkład pod dżem, miód, ser biały z konfiturą. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.

Do zrobienia tego chlebka idealnie sprawdzą się banany, które są brązowe, każdemu zdarzyło  się nakupić bananów i potem zastanawiać się co z nadwyżką zrobić. Czasem w sklepach można kupić mocno przecenione banany, bo nie są już ładne i żółte, tylko właśnie brązowe, wtedy mamy pyszny i niskobudżetowy chlebek. 

Potrzebujemy:

  • banany – ja użyłam 5 sztuk
  • jajka – po jednej sztuce na każdego banana
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka pszenna uniwersalna około 2 szklanek.

Przygotowanie:

Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Widelcem rozgniatamy na miazgę, zostawiając kilka większych kawałków. Wbijamy jajka w całości i mieszamy tak, żeby się wszystko dokładnie połączyło. Zaczynamy dosypywać partiami mąkę, mieszamy widelcem, ma wyjść bardzo gęste ciasto. Dodajemy proszek do pieczenia, proszku jest dużo, ale ciasto jest ciężkie i po upieczeniu proszku nie czuć. Nie dodaję cukru, bo brązowe banany mają w sobie sporo naturalnej słodyczy. Ciasto przelewamy do keksówki, wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, jemy po całkowitym wystudzeniu.

 

Jak lubicie bardzo słodki chlebek bananowy, to dodajcie cukru lub miodu według uznania.

Do chlebka można dodać orzechy, suszone owoce czy kawałki czekolady.

liczba odwiedzin: 27