Sos pomidorowy od Lady Kitchen
Do zrobienia najlepszego sosu pomidorowego Używam odmiany lima, ze względu na małą zawartość pestek. Nie obieram pomidorów, sos będziemy miksować. Mit o tym, że skórka pomidora przyklei nam się do żołądka i umrzemy, proszę wsadzić do słoika i wyrzucić. W żołądku mamy kwas, jeśli cokolwiek to przetrwa, zwłaszcza delikatna skórka, to powinno się to nazywać MacGyver.
Pomidory przekrawam, pozbawiam ogonków i pestek. Nie używam do sosu cebuli. Sos pomidorowy z cebulą, mimo pasteryzacji, lubi sobie spleśnieć, więc wolę ją ominąć. Zrobienie sosu jest banalnie proste. Z podanej ilości wychodzi około 12 słoiczków 250 ml.
-
5 kg pomidorów lima, przekrojonych i pozbawionych pestek
-
4 główki czosnku
-
6 czerwonych papryk
-
2 pęczki bazylii (posiekane łodygi i liście)
-
3 papryczki chilli (te duże)
-
6 gałązek świeżego oregano (listki)
-
1 łyżeczkę cynamonu (płaska)
-
½ łyżeczki mielonych goździków (jak ktoś nie lubi, można pominąć)
-
sól, pieprz i cukier do smaku
-
ocet jabłkowy – 3 łyżki (dodatkowo zakonserwuje).