Sos chrzanowy od Lady Kitchen
Wielkanocy nie wyobrażam sobie bez sosu chrzanowego. Idealnie ostry, kremowy i genialny do jajek i wszelakich mięs. Ponieważ nie mam zapędów dyktatorskich, to nie trzeba trzeć chrzanu i zalewać się łzami, ale możecie śmiało przygotować na chrzanie w słoiczku który dostaniecie w każdym sklepie.
Żeby powstał najlepszy sos chrzanowy, który zachwyci rodzinę oraz wszelkich znajomych potrzebujemy:
6 ugotowanych żółtek
pęczek szczypiorku
½ łyżeczki cukru
1 szklankę gęstej i kwaśnej śmietany
½ szklanki majonezu
3 kopiaste łyżki tartego chrzanu ze słoiczka (jak używacie świeżo tartego, to 2 łyżki max)
sól, pieprz
Żółtka rozgniatamy widelcem, możliwie jak najdrobniej. Dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy dokładnie. Dodajemy po łyżce chrzanu, mieszamy i próbujemy. Dodajemy tyle chrzanu, żeby ostrością nam odpowiadało. Pamiętajcie, że świeżo tarty chrzan ma większe kopnięcie niż chrzan ze słoiczka. Doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek (jeśli ktoś nie jest fanem szczypiorku, można szczypiorek pominąć i też będzie pysznie). Jeśli w amoku dodacie za dużo chrzanu i ostrość wypcha wam oczka, to nie załagodzić możecie dodając do sosu śmietanę. Nie majonez, który ma ocet, tylko śmietanę. Sos będzie równie smaczny, tylko bardziej kremowy.
Sos pasuje do mięs, jajek, wędlin, pasztetów, kanapek i ostatnie próbowaliśmy go jako dip do solonych chipsów i było pysznie