Nalewka korzenna od Lady Kitchen
Pogodę mamy iście zimową. Sama myśl o odśnieżaniu napawa mnie wstrętem, a jak ktoś mi pisze, że biały śnieżek, padający leniwie, jest piękny i romantyczny, to uważam go za ciężkiego wariata. Już nawet mi się za okno nie chce patrzeć, bo chciałabym tam wiosennych kolorów a mam biało. Nawet w szpitalu jest bardziej kolorowo. Zamiast porządkowania ogrodu i planowania grządek, pozostaje odśnieżanie i rozgrzewanie się najlepszą nalewką korzenną jaką piliście. Przygotowanie jest banalnie proste a smak genialny, więc warto poświęcić trochę czasu.
Nalewka korzenna powstała przez przypadek. W procesie twórczym brała udział cała rodzina oraz znajoma, która podczas konwersacji na Skypie oświadczyła, że z wódką da się wymieszać wszystko, nawet żurek. Syrop korzenny robię często, jest genialny do herbaty i jak na dworze wściekły mróz to idealnie rozgrzewa. A kiedy już sobie stoi taki syrop, to można wymieszać go z wódką i wychodzi najlepsza nalewka korzenna, która pomoże przetrwać wszystko, a ponieważ zawiera same dobroci, to możemy stwierdzić, że jest zdrowotna i ładować dzień w dzień.
Nalewka korzenna – z podanych proporcji wychodzi 600 ml syropu, co w połączeniu z wódką daje 1600 ml nalewki. Nalewka może stać latami. Sam syrop w lodówce przetrwa rok. Możecie zużyć 300 ml syropu i wymieszać go z 500 ml wódki. Wódkę wybierzcie dobrej jakości, czystą. Możecie też wymieszać z dobrej jakości rumem, tu fajnie się sprawdzi Captain Morgan z przyprawami Spiced Gold, to podbije korzenny smak nalewki.
Składniki do syropu korzennego:
- 1 litr wody
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 30 goździków
- 8 lasek cynamonu
- 3 strączki kardamonu (ziarenka z nich wyłuskane)
- 1 laska wanilii (wyskrobane ziarenka i dorzucony strączek do gotowania)
- 60 g świeżego, nieobranego imbiru pokrojonego w plastry
- 1 gałka muszkatołowa (rozłupana na kawałki)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 gwiazdki anyżu (nie bójcie się, anyż nie jest wyczuwalny, a podbija smak idealnie).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy i podgrzewając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około godziny mieszając. Syrop będzie gęstniał. Po godzinie odstawiamy rondelek i zostawiamy na 2 h, żeby ostygł. Przecedzamy i przelewamy do butelki.
- Mieszamy syrop z wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.
- Sam syrop jest gotowy do użycia od razu – idealny do herbaty, deserów czy ciast.