Blok czekoladowy od Lady Kitchen.

Nie znam osoby, która nie jadłaby bloku czekoladowego i nie chwaliła. To przysmak który z dzieciństwa pamiętają chyba wszyscy. Z biegiem czasu zmieniają się nam smaki, to co kiedyś wywoływało przyjemne burczenie w brzuszku, niekoniecznie musi smakować nam dziś. Jednak blok czekoladowy zawsze wspominamy z sentymentem. 

W latach słusznie minionych blok czekoladowy zastępował nam prawdziwą czekoladę. Mieszanina margaryny, kakao i mleka w proszku, z dodatkiem bakalii miała udawać czekolady dostępne w Pewexie. Dziś, zastępując margarynę masłem, dodając orzechy i dobrej jakości wafelki, otrzymamy pyszny deser, który trzeba trzymać pod kluczem bo znika szybko i nikt się nie chce przyznać kto zjadł :) Blok czekoladowy jest prosty do zrobienia, jednak potrzebuje czasu w lodówce, żeby stężeć.

Składniki:

 

  • 250 g masła
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (użyłam brązowego)
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Dodatki:

W sumie 1,5 szklanki – ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.

Przygotowanie:

  1. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzewamy na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn.
  2. Dodajemy szybko mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wsypujemy dodatki, mieszamy.
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na całą noc.

 

liczba odwiedzin: 30