Blok czekoladowy od Lady Kitchen.
Nie znam osoby, która nie jadłaby bloku czekoladowego i nie chwaliła. To przysmak który z dzieciństwa pamiętają chyba wszyscy. Z biegiem czasu zmieniają się nam smaki, to co kiedyś wywoływało przyjemne burczenie w brzuszku, niekoniecznie musi smakować nam dziś. Jednak blok czekoladowy zawsze wspominamy z sentymentem.
W latach słusznie minionych blok czekoladowy zastępował nam prawdziwą czekoladę. Mieszanina margaryny, kakao i mleka w proszku, z dodatkiem bakalii miała udawać czekolady dostępne w Pewexie. Dziś, zastępując margarynę masłem, dodając orzechy i dobrej jakości wafelki, otrzymamy pyszny deser, który trzeba trzymać pod kluczem bo znika szybko i nikt się nie chce przyznać kto zjadł :) Blok czekoladowy jest prosty do zrobienia, jednak potrzebuje czasu w lodówce, żeby stężeć.
Składniki:
- 250 g masła
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru (użyłam brązowego)
- 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
- 2 szklanki mleka w proszku.
Dodatki:
W sumie 1,5 szklanki – ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.
Przygotowanie:
- Mleko, cukier, masło, kakao podgrzewamy na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn.
- Dodajemy szybko mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Wsypujemy dodatki, mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na całą noc.