Bezglutenowe placuszki z truskawkami od Lady Kitchen

Dzieci kochają wszelkiego rodzaju placuszki, zresztą umówmy się, wszyscy kochają słodkie placuszki. Puszyste, z miodem, masłem lub solo. Dziś pokażę wam bezglutenową wersję placuszków, które robi się bardzo prosto i szybko. Placuszki są z truskawkami ale możecie użyć dowolnych i ulubionych owoców. 

Potrzebujemy:

  • szklankę kefiru – ja użyłam zsiadłego mleka z Krasnegostawu, bo nie ma w nim mleka w proszku
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • szklankę musu z truskawek
  • dwa jajka
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie)
  • mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe
  • pół łyżeczki soli
  • dwie łyżki cukru brązowego
  • dwie łyżki oleju

Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek.

Do placuszków podajemy jogurt. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej to wyskrobcie ziarenka z jednej laski wanilii a po wymieszaniu dorzućcie przepołowioną i wyskrobaną laseczkę i zostawcie w lodówce na 2 godziny. Przed podaniem wyciągnijcie laskę ze środka. Jak nie macie wanilii to zróbcie jogurt z miętą i skórką otartą z limonki.

liczba odwiedzin: 43